Μπουλντόζες αναμένεται να μπουν από τον νέο χρόνο στο λιμάνι του Αστακού, προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, το πρώτο από τα έργα του φιλόδοξου ενεργειακού σχεδίου που χρηματοδοτείται με κεφάλαια του Κατάρ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Γνωρίζοντας τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες της ελληνικής διοίκησης, το επενδυτικό σχήμα του οποίου ηγείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ) έχει ενημερώσει τους έλληνες υπουργούς, με τους οποίους και συναντήθηκε, ότι πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες- εξπρές. Δεν είναι τυχαίο ότι από αραβικής πλευράς ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πρώτη φάση της επένδυσης, δηλαδή τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου 2010.
Τα 3,5 δισ. ευρώ της επένδυσης του Αστακού αντιπροσωπεύουν το 145% των ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει το 2009, ενώ τα έσοδα για το ελληνικό κράτος θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Εφόσον μάλιστα το έργο προχωρήσει, υπάρχει πρόθεση από πλευράς Κατάρ, όπως δήλωσε προ ημερών και ο πρωθυπουργός του, και για μια σειρά άλλων επενδύσεων, αυτή τη φορά στις Ανανεώσιμες Πηγές, γύρω στα 2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό «πακέτο» σε πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες
Πάντως, έπειτα και από τις συμφωνίες που υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γ. Παπανδρέου και σεΐχης Ηamad Βin Jabr Αl Τhani, η αδειοδοτική διαδικασία για μονάδα ηλεκτρισμού προχωρά με ασυνήθιστα γρήγορες για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητες. Τη Δευτέρα, την ίδια δηλαδή ημέρα της συνάντησης των δύο ηγετών στην Αθήνα, υπερψηφίσθηκε από τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής στο Πλατυγιάλι Αστακού, που επιτρέπει τη δημιουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) ισχύος 1.000 ΜW, των θερμοκηπίων άλγης (φύκια) για την απορρόφηση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LΝG), χωρητικότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων. Την Τετάρτη, το θέμα πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο του Αστακού.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ το Σάββατο 8 Μαΐου 2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου